Led weerstand calculator


LED weerstand calculator

Leds hebben een negatieve en een positieve aansluiting. Zie de afbeelding hieronder.

voorbeeld hoe een led aan te sluiten

Aan de lange aansluitpen wordt de plus aangesloten en aan de korte de min. Heb je een oude led waar de pootjes van zijn afgeknipt dan kan je de polariteit toch nog bepalen. Iedere ronde led heeft aan één kant een afgeplatte kant. De pen die aan deze kant zit is de min.

De meest voorkomende LED spanningen zijn

Rood: 2,3 Volt
Geel/Oranje: 2,3 Volt
Groen 3,6 Volt
Blauw 3,6 Volt
Wit 3,6 volt

Het meest voorkomende stroomverbruik = 20mA met uitzondering voor speciale LED's.

Als leds op een voeding worden aangesloten die meer levert dan de hierboven genoemde voltages dan is er een voorschakelweerstand nodig. Overigens is het aan te bevelen altijd een weerstand voor een LED te plaatsen. Dit om te zorgen dat de stroomopname beperkt blijft zodat de LED niet doorbrandt.

Schema LED weerstand aansluiten

De bijbehorende voorschakelweerstand (R in het schema hierboven) kun je ook bij ons bestellen. Je hoeft alleen maar het voltage aan te geven. Wij leveren dan de veilige weerstand versie. Deze weerstanden vind je onder het menu weerstanden / weerstanden overig

Voorbeelden weerstanden voor LEDS bij verschillende voltages:
5 volt - 150 ohm
6 volt - 220 ohm
9 volt - 390 ohm
12 volt - 560 ohm
24 volt - 1,2K ohm

Wil je weten hoe je de kleurcodes van weerstanden af leest? Download dan hier ons gratis ebook over hoe je weerstand kleurcodes kunt lezen.

Felle leds!
PAS OP! met hele felle leds. Kijk nooit rechtstreeks in het felle licht. In sommige omstandigheden kan het netvlies beschadigd raken. Wij raden aan de hele felle leds alleen te gebruiken voor indirecte verlichting.